Петро Порошенко: Никой няма да успее да блокира влизането на Украйна в НАТО

Getty Images/Guliver
share

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви днес, че на срещата на върха на НАТО всички страни членки са изразили пълна подкрепа за политиката на Киев за присъединяване към западния алианс, предаде ТАСС.

"Няма да назовавам дати, но искам да кажа, че никой няма да успее да блокира встъпването на Украйна в НАТО. Това е суверенно право на украинския народ", каза Порошенко пред журналисти след форума в Брюксел. По думите му преобладаващата част от украинските граждани подкрепят курса към НАТО и Украйна е "напреднала много" по този път. "Най-сетне прекратихме разговорите, че членството в НАТО щяло да раздразни Русия", подчерта той.

Украинският държавен глава съобщи, че в Брюксел е обсъждал с президентите на САЩ и Франция Доналд Тръмп и Еманюел Макрон техните предстоящи срещи с Владимир Путин, като дискусията с Тръмп е била "подробна".

Порошенко каза, че е разговарял с Тръмп и за "Северен поток 2", както и за напредъка на реформите в Украйна. По време на срещата с Макрон френският президент, който в неделя ще бъде в Москва, обещал да повдигне пред Путин въпроса за украинските граждани, които лежат в руски затвори, пише БТА.

Водещи новини

Още новини