Лондонският в. Индипендънт: Лидерите на НАТО се изморяват от проявите на Доналд Тръмп

  • 12 юли 2018 10:05

  • 926
  • 0
Лондонският в. Индипендънт: Лидерите на НАТО се изморяват от проявите на Доналд Тръмп
© Getty (архив)

Протестите вече започнаха, отпуските на полицаите бяха прекратени, а британския премиер Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в и външният й министър Джереми Хънт се готвят нервно за всякакви потенциални недоразумения, гафове и обиди: президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския пристига във Великобритания, пише британският в. "Гардиън".

Мей е заложила значителен политически капитал на поддържането на близки отношения с често капризния американски президент, което означава, че тя и новият й външен министър ще се молят той да продължи да следва досегашната линия. Преди посещението на Тръмп Мей подчерта силата и значението на трансатлантическите връзки, избягвайки да споменава самия президент, припомня британското издание. Тя добави, че очаква с нетърпение важните разговори тази седмица.

Официално Тръмп пристига във Великобритания на работно посещение, след като плановете за държавна визита бяха отложени за неопределено време поради опасения от протести. Мей и министрите от нейното правителство обаче все още се надяват да поласкаят президента на САЩ с разкош и кралско достойнство, подчертава в. "Гардиън", посочвайки, че дори менюто е съобразено с неговите вкусове, а плановете за посещението целят да го задържат далеч от очакваните масови протести, които вече започнаха в Шотландия.

Преди това Тръмп пристигна на срещата на НАТО в нападателно настроение, отблъсквайки съюзниците си с призива за удвояване на военните разходи до четири на сто от своя брутен вътрешен продукт, отбелязва британският в. "Индипендънт". Някои европейски дипломати го възприеха като още един пример за продължаващата враждебност на американския президент към НАТО, отбелязва изданието.

По-рано Тръмп заяви също, че Германия е пленник на Москва заради ролята на Федералната република в преноса на руски газ към Западна Европа - което предизвика реакцията на германския военен министър Урсула фон Лайен и на канцлера Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, припомня изданието.

Има все повече признаци, че лидерите на НАТО се изморяват от проявите на Тръмп. Той се оказа изолиран на груповите снимки, а председателят на Европейския съвет Доналд Туск отправи призив към САЩ да ценят съюзниците си. Тръмп обаче смята, че ще срещне най-голямо разбиране в лицето на руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, пише в. "Индипендънт".

Първият ден на срещата на НАТО показа, че подходът на Тръмп към външната политика съвпада с вътрешната му политическа стратегия, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Нападките към съюзници заради търговията и готовността им да плащат своята част от военните разговори беше прието добре от политическите му поддръжници. Популисткото ядро на неговата коалиция се базира отчасти на недоволството от това, което поддръжниците му възприемат като несправедливо отношение към САЩ по отношение на търговията, имиграцията и международните въпроси. "Опасността е, че той настройва поне своите поддръжници, а може би и други американци, против НАТО и против глобалното американско лидерство, като погрешно го дефинира като рекет за защита, при който не сме получили достатъчно от защитаваните - вместо като взаимоизгоден съюз, опазил мира и разширил границите на демокрацията", подчертава бившият заместник-генерален секретар на НАТО Александър Вършбоу.

Осъждането на Германия показва решимостта на Тръмп да премине в нападение срещу тези, които го критикуват. Посочвайки близките връзки между Берлин и Москва и финансовата им взаимозависимост, той използва тактиката на тези, които го обвиняват, че заради намесата на Русия в президентските избори през 2016 г. е задължен на Путин: това е методът на Тръмп да намекне, че германският лидер, а не той, е прекалено компрометирана, за да се справи ефективно с руския президент.

Действията на Тръмп обаче показват, че той е готов да наруши единството на НАТО, което ще облагодетелства Русия, предупреждава Хорхе Бенитес, старши сътрудник на Атлантическия съвет на САЩ.

 

 

Последвайте канала на

БТА
926 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини