Русия призова САЩ да раздели умерената сирийска опозиция от терористите

share

Руският външен министър Сергей Лавров призова държавният секретар на САЩ Джон Кери да изпълни обещанието си да раздели умерената сирийска опозиция от Фронта ан Нусра и други смятани за терористични групи, предаде Ройтерс.

По време на телефонен разговор с Кери Лавров е подчертал необходимостта да бъде публикуван пълния текст на споразумението за прекратяване на огъня в Сирия, добави руското външно министерство.

Министър Лавров е отбелязал, че незаконни въоръжени групи нарушават прекратяването на огъня и е заявил, че полученият от САЩ списък от групировки, подписали с Вашингтон договор за спазване на режима на прекратяване на бойните действия, включва редица групи с открито терористичен характер и си сътрудничат с Фронта ан Нусра, предаде ТАСС.

Свързаният с Ал Каида Фронт ан Нусра беше преименуван на Джебхат Фатах аш Шам, припомня Ройтерс.

Външните министри на Русия и САЩ определиха спазването на прекратяването на огъня като в общи линии удовлетворително и обсъдиха превръщането му в постоянно, предаде ТАСС. Кери е подчертал и необходимостта да се гарантира хуманитарен достъп до Алепо.

Държавният секретар на САЩ е обещал да ускори решаването на проблемите, свързани с оформянето на хуманитарни конвои по правилата на ООН, както и със заплахите на групировки в района на Алепо да не допускат хуманитарни товари в източната част на града

Водещи новини

Още новини