Обсъдени са възможностите за засилване на сътрудничеството между България и Русия

  • 16 септември 2016 16:59

  • 2053
  • 3
Обсъдени са възможностите за засилване на сътрудничеството между България и Русия
©

Възможности за увеличаване на стокообмена и развитието на икономическите връзки в двустранните отношения с Русия бяха обсъдени на среща на съпредседателите на българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която се състоя във Варна, съобщиха от Министерството на икономиката.

От българска страна са участвали министърът на енергетиката Теменужка Петкова и заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева, а от руска - първият заместник-министър на правосъдието на Руския Сергей Герасимов. В делегациите на двете страни са били включени представители на държавната власт и на участващи в двустранните отношения компании.

Целта на срещата е да се активизира работата на Междуправителствената комисия и да се развият взетите решения по време на 15-тата сесия, състояла се през януари в София.

Сред приоритетните области в двустранните отношения с Русия са били отбелязани търговско-икономическото, инвестиционното и регионално сътрудничество, както и сътрудничеството по линия на малките и средни предприятия, енергетика, туризъм, строителство, селско стопанство, информационно-комуникационни технологии, транспорт, корабостроене и кораборемонт, наука и образование.

"Ние сме заинтересовани да възстановим обемите на двустранното икономическо сътрудничество и в частност стокообмена с Руската федерация", е отбелязала заместник-министър Везиева. Приоритетни области за увеличаване на износа на български стоки са хранително-вкусовата промишленост, електроника, металообработване, шивашка промишленост.

Везиева е посочила, че от българска страна се изразява загриженост от спада в двустранната търговия.

Министър Петкова е благодарила на съпредседателя от руска страна Герасимов за успешното сътрудничество между двете страни в областта на газовия и нефтения отрасъл, атомната и електроенергетиката. Руската страна е един от основните доставчици на енергийни ресурси за България.

По думите й, благодарение на добрата съвместна работа между български и руски компании, приблизително 87 на сто от предвидените дейности по приоритетната за правителството програма за удължаване срока на експлоатация на 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" са изпълнени. "Очакваме до края на годината мероприятията, свързани с удължаване живота на атомния енергоблок да бъдат завършени", е отбелязала Петкова.

В рамките на изпълнението на постигнатите договорености, по време на заседанието е бил отбелязан ръстът на доставките на руска продукция на съоръжения за електропреносната система на "Електроенергийния системен оператор" ЕАД.

Отчетено е било и развитието на сътрудничеството между "Булгартрансгаз" ЕАД и ОАО "Газпром", включително и по отношение на споразумението за обратен виртуален пренос на природен газ на българо-гръцката граница за потребителите на територията на България.

Активно се развива и процесът по възстановяване на обемите на двустранната търговия с услуги, в това число се отбелязва и 30 на сто ръст на туристическия поток от Русия към България.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2053 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
гост

2016.09.16 | 18:46

3
Обсъдиха възможности как да ни окрадат още повече руснаците,но пък няма да сме капо,и за нашите преговарящи ще има нещо,я хотелче ,я пък друго нещо.
йордан

2016.09.16 | 17:36

2
С времето ще стане ясно какво губим или печелим. А ти не забравяй, че можем да купуваме от всякъде, но щом бизнеса не го прави, значи нещо не е така.
someone

2016.09.16 | 17:31

1
докато сме в отбор НАТО/САЩ няма да развиваме нищо с Русия то е повече от ясно, а тези инициативи са просто жалки опити да се имитира нещо.Русия никога няма да инвестира или да върти търговски обмен с държава в настроен против нея блок, такава която седи редом като съюзник на Полша, която руши руски паметници.

Добави коментар

Водещи новини