Спипаха украински съдия, докато взема 150 000 долара подкуп

Getty Images/Guliver
share

Украински съдия бе изненадан на местопрестъплението, докато получава рушвет от 150 000 долара, но не е арестуван, тъй като се ползва със съдебен имунитет, съобщи прокурорът начело на отдела за борба с корупцията, критикувайки действащата система за борба с ширещата се в Украйна корупция, предаде Франс прес.

Вчера "детективите от националното антикорупционно бюро изненадаха съдията от Днепровски район на Киев Микола Чаус, докато получава подкуп от 150 000 долара", писа на страницата си във Фейсбук прокурорът Назар Холодницки. Той публикува и снимка на задържан при операцията стъклен буркан, пълен с пачки банкноти.

Според прокурора престъплението подлежи на наказание до 12 години затвор. Холодницки обаче отбеляза, че Чаус не е бил задържан, понеже като съдия се ползва с имунитет и единствено Върховната рада може да разреши той да бъде арестуван.

Тъй като парламентът обаче е във ваканция, той не може да разгледа бързо възможността да даде съгласието си за арест на Чаус, обясни във Фейсбук прокурорът.

Основната пречка корумпираните да бъдат изправяни пред правосъдието е старата съдебна система, която продължава да подкрепя кастата на т. нар. "недосегаеми", подчерта Холодницки.

Една от причините Международният валутен фонд да преустанови финансовата си помощ за Украйна е липсата на напредък в борбата с корупцията в страната. През юли киевската прокуратура обяви, че е арестуван украинският заместник-министър на здравеопазването Роман Василишин, заподозрян, че е създал в сектора система за корупция и отклоняване на средства, припомня АФП, цитирана от БТА.

Водещи новини

Още новини