Украйна отхвърли предложен от Русия кандидат за посланик в Киев

  • 04 август 2016 20:44

  • 2019
  • 0
Украйна отхвърли предложен от Русия кандидат за посланик в Киев
© Gettyimages (архив)

Украйна отхвърли предложения от Русия кандидат за неин следващ посланик в Киев, заяви висш служител на украинското външно министерство, цитиран от Ройтерс.

Михаил Зурабов, който беше посланик на Русия в Украйна по време на антируските улични протести при анексирането на Крим от Москва през 2014 г. и руското участие в сепаратисткия конфликт в Източна Украйна, напусна поста през юли. Кремъл предложи за нов посланик Михаил Бабич, заемал редица висши постове в Русия, включително във Федералната служба за сигурност. Киев обаче реши да не разглежда предложението, каза Олена Зеркал от украинското външно министерство. Тя не даде подробности защо кандидатът е бил отхвърлен. "Мисля, че това няма да има каквото и да е въздействие. Освен това ролята на бившия посланик в изграждането на нормални отношения беше напълно минимална", заяви Зеркал.

Според украинския външен министър Павло Климкин отхвърлянето "не е въпрос на кандидати или нещо конкретно, а е свързано със създаването на положителна динамика в случващото се в контекста на руската агресия". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия ще продължи да предлага Бабич като кандидат за посланик в Украйна. Същевременно обаче ръководителят на политическия отдел на украинското външно министерство Алексий Макеев заяви в ефира на Първи национален телевизионен канал, че Киев не е получавал от Москва каквото и да е официално предложение за посланик, посочва БТА, позовавайки се на ТАСС.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2019 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини