В условията на ограничен внос на западни хранителни продукти руската кухня преживява „удивителен и чудесен ренесанс“, пише Newsweek в статия, цитирана от RT, предаде “Руски дневник”.
Вносните продукти по рафтовете на магазините са заменени от стоки, произведени от фермерите из цяла Русия, а чуждестранните ястия в менютата на ресторантите – с изконни руски лакомства. Така руската кухня си върна неповторимата естетика, което превърна Москва в една от най-интересните гастрономически столици в Европа, посочва американското списание.
Движението на „локаворите“ или хората, които се хранят само с местни продукти, е популярно в много части на света. Но ако за повечето хора това е един труден избор, за руснаците то е необходимост. И те успяха да намерят радост в това, пише в статията.
„Това е една много проста и прекрасна идея: земята, където живееш, те храни“, обяснява френският кулинар Жером Ромер. „Москва е прекрасно място за работа. Екипът в кухнята е готов да измисли всичко от нулата“.
В „града на месото и картофите“ Ромер създава вегетариански деликатеси, които, макар и не автентично руски, са приготвени от продукти, произведени от всички ъгълчета на необятната Русия, пише КРОСС.
„Търсим доставчици от цяла Русия“, споделя говорителят нафермерския кооператив „ЛавкаЛавка“ (LavkaLavka) Мария Златополская. „Стараем се да промотираме различни региони на Русия, да „донесем“ всеки един от тях в Москва; да помогнем на хората да разберат какво има в страната ни“, допълва тя.
Разбира се, понятия като „слоу фуд“ (в превод от англ. „бавна храна“ – международно движение, чиято цел е да запази местните гастрономически традиции) и „от градината на масата“ далеч не са руски концепции, отбелязва „Нюзуик“. Но санкциите в съчетание с поевтиняването на рублата изведоха московските готвачи и предприемачи-локавори на преден план.
След въвеждането на санкциите много от скъпите ресторанти, с които бе печално известна Москва, бяха закрити, а „хипстърските“ места останаха. След 20 години „робско подражание на западните тенденции“, Русия започна да създава своя оригинална естетика“, смята американското издание.