Руски вестник: Кремъл кове бизнеспартия

  • 26 януари 2016 09:07

  • 1606
  • 0
Руски вестник: Кремъл кове бизнеспартия
© gettyimages (архив)

Кремъл отново се насочва към дясната идея, пише "Ведомости" в редакционен коментар.

Според вестника руската власт има нужда от партия на бизнесмени - радетели за силна власт, способна да предложи що-годе осмислен икономически дневен ред във време на криза. Очаква се проектът да бъде оглавен от бизнес омбудсмана Борис Титов. "Той брани правата на предприемачите с променлив успех, ако съдим по данъчните, законодателните и правоприложителните ограничения за бизнеса. Партийният проект на Титов може би ще е по-успешен от гледище на влизане в Думата (долната камара на руския парламент), но твърде малко е свързан с дясната идея", пише "Ведомости".

Изданието се мотивира с това, че дясната идеология се гради върху принципа за непоклатимост на пазарните институции, най-важна от които е закрилата на частната собственост. В Русия обаче според него тази институция не действа, а успехът на един бизнес зависи от достъпа до т. нар. административна рента - корупционните схеми. Дори властта да взема решения, трайно вредни за развитието на бизнеса, на икономиката и цялата страна, това е положението - рентата все тъй се разпределя от властта.

Политологът Георгий Бовт, бивш съпартиец на Титов в дясната формация "Правото дело", заявява пред "РБК дейли", че бизнес омбудсманът като хедлайнер на бизнес партия е удобен за Кремъл. "Ако си представим избори без подкрепа отгоре, една партия на предприемачите ще събере 3-4 процента. Но ако там горе се разберат, че има нужда от такава партия, тя ще преодолее 5-процентната бариера", казва той.

Каквото и да мисли руският бизнес за властта, днес той е принуден да демонстрира лоялност към властовата партия "Единна Русия", разсъждава Алексей Гражданкин, зам.-директор на социологическия център "Левада". "Ако обаче се обясни разбираемо, че има и други начини да демонстрираш лоялност, една партия на предприемачите може да получи шансове", смята той.

Идеята за участие на дясна партия в парламентарните избори през 2016 г. вече няколко години ту приижда към Кремъл като прилив, ту се отдръпва, забелязва наблюдател на електронния в. "Слон". От една страна, властта се стреми някак да обработи и насочи почти шестте милиона избиратели, гласували на последните президентски избори за милиардера Михаил Прохоров. От друга, през целия трети мандат на Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 властта смяташе самостоятелната, мислеща и активна класа в Русия за своя най-голям враг - отмъщаваше му заради бунта на Блатния площад, използваше срещу него значителни пропагандни ресурси, посочва коментаторът.

Най-ярко отражение на това противоречие авторът вижда в "парадокса, когато след дългогодишни усилия на държавната пропаганда да изравни термините "либерал" и "предател" Кремъл внезапно обяви за най-либерална партия "Единна Русия". "Слон" напомня, че това получило шумен отзвук изявление на Вячеслав Володин, първи зам.-шеф на президентската администрация, бе направено само преди месец. Междувременно източници от Кремъл заявяваха, че властта няма намерение да подкрепи никоя друга дясна сила. "Видимо грешното решение за "единните руснаци" като главни либерали днес явно е отменено, а идеята за отглеждане на десница, вписана в системата, пак е реабилитирана", заключава изданието.

Последвайте канала на

БТА
1606 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини