Русия изгуби изстреляния в събота спътник "Канопус-СТ"

Министерство на отбраната на Русия
share

Междуведомствената комисия на космодрума Плесецк призна за загубата на космическия апарат "Канопус-СТ", изстрелян в орбита в събота, съобщи агенция ТАСС.

Специалистите се опитали да установят връзка с космическия апарат, за да подадат повторна команда за отделяне от ракетата-носител, но неуспешно. Причина за извънредната ситуация се оказала неизправност в един от четирите заключващи механизма, придържащи "Канопус", предаде БТВ.

Ракетата "Союз-2.1" стартира от космодрума Плесецк в събота през деня. От руското министерство на отбраната съобщиха, че спътникът, изстрелян за целите на военното ведомство, успешно е достигнал разчетената орбита.

Апаратът за дистанционното сондиране на Земята "Канопус-СТ", предназначен за наблюдение на океаните в оптическия и свръхвисокочестотния диапазон, обаче не е могъл да се отдели от горната степен на ракетата-носител.

Спътникът бе обявен за изгубен, тъй като е било невъзможно той да бъде накаран да функционира. Той е бил с военно и гражданско предназначение и е бил снабден с оборудване за откриване на подводници от Космоса, изтъква Франс прес.

Водещи новини

Още новини