Вселената се крепи на паяжина от горещ газ

  • 04 декември 2015 14:36

  • 2939
  • 1
Вселената се крепи на паяжина от горещ газ
©

Една голяма част от материята във Вселената не се състои от звезди, планети, комети и астероиди, а от горещ газ, който образува огромна паяжина, простираща се из целия Космос.

Това твърдят астрофизици, които изследват разпределението на масата в пространството. Около половината от нормалната материя във Вселената все още не е открита от учените и вероятно се крие именно в този газ, който е извън галактиките и ги обгръща и свързва в огромна мрежа. Тази космическа паяжина е най-голямата структура във Вселената и свързва всичко в нея в едно благодарение на гравитацията, пише "Новинар".

Под действието на притегателните сили газовете в нея се сгъстяват и на места температурата им достига до 10 милиона градуса. Те образуват горещи междугалактически нишки, които се простират на огромни разстояния през празните пространства на студения Космос.

Подредена по този начин, Вселената доста напомня на структурата на паяжина, както и на други видове мрежи – невронната мрежа в човешкия мозък и дори мрежата от компютри и сървъри, която формира интернет. Освен нишки в космическата паяжина има възли, в които се крият купове и свръхкупове от галактики с милиони и милиарди звезди.

Някои свръхкупове пък са скупчени заедно в огромни светещи стени от материя. Земята и Млечният път например са разположени в свръхкуп от галактики, наречен на името на съзвездието Дева.

Между куповете, стените, нишките и свръхкуповете от галактики пък има огромни празни пространства без почти нищо в тях. Астрономите ги наричат бездни.

Последвайте канала на

Novini.bg
2939 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
извънземен

2015.12.05 | 05:12

1
Тепърва ще откривате още по-удивителни неща.

Добави коментар

Водещи новини