Русия изпадна в най-дълбоката икономическа рецесия от 6 години насам

Getty Images/Guliver
share

Икономиката на Русия се сви много рязко през второто тримесечие на годината, тъй като страната продължава да страда от ниските петролни цени и от западните санкции. Дълбоката ерозия на руската икономика през трите месеца до края на юни беше потвърдена във вторник от данни на Федералната статистическа служба в Москва.

Според окончателни данни на статистиката, брутният вътрешен продукт на Русия се сви през второто тримесечие с цели 4,6% спрямо година по-рано и след понижение с 2,2% през първото тримесечие на годината. Данните бяха по-лоши от средните прогнози за спад на БВП с 4,5% и показват, че руската икономика се намира в най-дълбока рецесия от 2009-а година насам.

Това е факт в резултат на новия спад на цените на петрола, както и на оставащите в сила западни санкции с оглед на участието на Москва в кризата в Източна Украйна. Отстъплението на рублата в началото на годината и последвалото нарастване на инфлацията също изиграха негативна роля, подкопавайки значително вътрешните потребителски разходи.

Рублата изгуби повече от 40% от стойността си спрямо долара през последните 12 месеца, което я направи една от най-слабо представящите се валути в световен мащаб. В същото време негативният ефект от слабите цени на петрола се пренесе в редица други части на руската икономика. Индустриалното производство в страната падна през юни за пети пореден месец, отчитайки най-продължително влошаване от 2009-а година насам, докато промишлеността също се влоши изненадващо през юли.

Преди време Централната банка на страната предупреди, че тя може да ревизира надолу прогнозата си за свиване на БВП с 3,2% през тази година с оглед на по-слабо от очакваното представяне на вътрешното търсене през първите шест месеца. Банката също така заяви, че страната може да се окаже в икономическа рецесия и през следващата година, ако през 2016-а година цените на суровия петрол останат под 60 долара за барел.

Водещи новини

Още новини