Киев: Задържахме руски офицер, превозващ оръжие

gettyimages
share

Украинските граничари обявиха, че са задържали руски офицер, който шофирал камион, натъпкан с оръжия, в това число и ръчни противотанкови гранатомети, предаде АП.

Засега няма потвърждение от руските въоръжени сили. Заподозреният руски военен е разпитван от агенти на украинската държавна сигурност, допълва Ройтерс. Ако се потвърди, че става действително дума за руски офицер, то Киев ще използва най-вероятно този факт в подкрепа на обвиненията си срещу Русия за продължаващата й намеса в 15-месечния конфликт в източната част на страната и за неспазване на минските споразумения от февруари. Украински военни и граничари казват, че задържаният се е идентифицирал лично като руски офицер с ранг на майор в ракетно-артилерийско поделение, допълва Ройтерс.

Заедно с него бил арестуван и още един мъж, който казал, че е проруски сепаратист. Двамата арестувани са поели в грешна посока и така са се озовали при украински пропускателен пост. Камионът е спрял едва след като украинските граничари са стреляли предупредително. Двамата арестувани са носели униформи без отличителни знаци и не са имали документи за самоличност. В камиона били намерени близо 200 касети с гранати, муниции и снаряди за ръчни гранатомети.

Камионът бил спрян на пропускателния пункт Березово на около 45 километра югозападно от Донецк. Той идвал от Оленовка, която е под контрола на проруски сепаратисти в Донецка област.

Водещи новини

Още новини