Западът се готви за дълго напрежение с Русия

share

САЩ и НАТО се готвят за продължителна конфронтация с Русия, която може да продължи и след оттеглянето на Владимир Путин от властта. Това заяви американският министър на отбраната Аштън Картър, цитиран от Ройтерс.

Шефът на Пентагона е на обиколка в Европа, по време на която ще посети Берлин, Талин и Брюксел. Вашингтон се надява, че Москва ще възприеме отново далновиден курс, каза Картър и отбеляза области на дипломатическо сътрудничество, включително преговорите за иранската ядрена програма.

В същото време шефът на Пентагона посочи, че сегашните военни мерки, които предприема НАТО, замислени отчасти за възпиране на евентуална руска агресия, отразяват подготовка за по-дълготрайно напрежение. "Адаптациите, за които говоря, са конкретно в очакване, че Русия може да не се промени при Владимир Путин и дори след това", заяви Картър.

Междувременно стана ясно, че Русия ще разположи изтребители в Арктика, писа "Московский комсомолец", позовавайки се на зам. командващия руските войски за въздушно-космическа отбрана Кирил Макаров. Федерацията разполага вече нови радари на острови в Северния ледовит океан, скоро ще изпрати там и изтребителна авиация, заяви Макаров.

Водещи новини

Още новини