Увита в целофан бомба избухна по време на шествие в Харков, има загинали (обновена+видео)

Getty Images/Guliver (архив)
share

Бомба избухна по време на патриотично шествие в източния украински град Харков, който е под контрола на Киев и се намира на около 200 км от зоната на бойните действия между правителствените сили и сепаратистите, съобщиха осведомителните агенции.

Загинали са двама души, ранени са 10.

Взривът е станал, когато се е сформирала колоната за участие в шествието от Двореца на спорта към Площада на конституцията, където ще се проведе обществена панихида в памет на загиналите в Източна Украйна. На мястото на взрива има коли на „Бърза помощ“ и сапьорски екипи.

Според организаторите на шествието е убит координаторът и един от ръководителите на "Евромайдана" - Игор Толмачев, предаде ТАСС.  Загинал е и заместник-началникът на Първомайския районен отдел на местната милиция.

По случая има задържани, обяви секратарят на Службата за сигурност на Украйна Олександър Турчинов. По думите му, става въпрос за четирима души, от които е бил конфискуван гранатомет. В града е започнала антитерористична операция и е въведено най-високото ниво на терористична заплаха, предаде БНР.

Областният прокурор на Харков от своя страна заяви, че по предварителна информация взривът е в резултат на експлозия на самоделно взривно устройство, натъпкано с пирони. То било опаковано в целофан и заровено в снега край пътя.

Водещи новини

Още новини