Джордж Сорос: Дайте на Украйна $15 млрд

gettyimages
share

Дайте спешно на Украйна 15 млрд. долара, такъв призив отправи Джордж Сорос от страниците на в. Ню Йорк таймс.

Американският милиардер заедно с френския публицист Бернар-Анри Леви написа статия за изданието от Голямата ябълка със заглавие "Спасете нова Украйна". "Нова Украйна се опитва да бъде противоположност на старата, деморализирана и корумпирана Украйна. Преходът е уникален експеримент и голям напредък, извършен от хората, които излязоха на улиците в името на демокрацията, модерната държава и Европа. И това е само началото", пише в текста на двамата автори. "Нова Украйна, може да се защити от опитите на Владимир Путин да върне източноевропейската страната назад. Но в същото време Нова Украйна се нужда спешно от 15 млрд. долара", допълват Сорос и Леви. Сорос бе наскоро в Киев. Там той обяви за плановете си да инвестира в украинската икономика.

Бившият президент на Украйна Виктор Янукович и няколко министри избягаха в Русия в началото на 2014 г., след няколкомесечни протести срещу решението на Киев да не подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз. На власт дойдоха проевропейските премиер Арсений Яценюк и президент Петро Порошенко. Заради промяната на властта в Киев от Украйна се отцепи черноморския полуостров Крим, който се присъедини към Русия. В източните части на Украйна се създадоха непризнатите Донецкка и Луганска народни републики, срещу които кабинетът в Киев започна въоръжена операция.

Днес проруските сепаратисти в Донецк заявиха, че при обявете около града са загинали най-малко 20 техни привърженици и трима войници от украинската армия.

Водещи новини

Още новини