Путин за украинската армия: Това е натовски легион

share

Руският президент Владимир Путин отново нападна словесно Украйна. Той посочи, че това не било армия, а чуждестранен легион на НАТО, който не защитава националните интереси на Украйна. По този начин руският президент Владимир Путин коментира действията на украинските въоръжени сили в Донбас, съобщиха ТАСС и РИА Новости, цитирани от БТА.

„Често говорим за украинската армия. В момента кой воюва там? Действително, има и официални подразделения, но е значително присъствието на т. нар „доброволни националистически батальони”, коментира пред студенти в Санкт Петербург руският президент.

Той визира паравоенните формирования, които помагат на правителствените сили в борбата с добре организираните и въоръжени проруски сепаратисти. Кремъл отрича да подпомага въстанието в Източна Украйна, като твърди, че за независимостта на „Новороссия” се бият доброволци, а не добре подготвени военни части.

Според Путин целите на „легиона” под украински флаг били геополитически и били свързани със „сдържаността” на Русия.

Той заяви още, че правителствените сили са използвали периода на примирието в Източна Украйна само за прегрупиране и подготовка на ново настъпление. „Хиляди загинаха. Това е истинска трагедия”, заяви президентът, който определи случващото се в бившата съветска република като „гражданска война”.

На фона на думите на Путин, управляващите в Киев обявиха извънредно положение в Донецка и Луганска области, а също и режим на повишена готовност за територията на цяла Украйна.

„Целта на тези решения е пълна координация на действията на всички органи на властта за обезпечаване на безопасността на гражданите”, посочи премиерът Арсений Яценюк.

Водещи новини

Още новини