Русия не очаква претенции по споразуменията за „Южен поток”

share

Министерството на енергетиката на Русия не очаква финансови претенции по междуправителствените споразумения, сключени за строителството на „Южен поток”. Това заяви министърът на енергетиката на Русия Александър Новак в интервю за „Коммерсант”.

„Без съмнение спирането на „Южен поток” беше премислено решение, защото такива въпроси не могат да се решават спонтанно. Взимането на решението зависи, включително и от позицията на другата страна, дали тя е готова да изгради алтернативен маршрут. Тази тема беше засегната по време на преговорите в Турция”, каза той.

Русия разбира, че страните, през чиято територия трябваше да премине газопроводът, са разчитали на инвестиционни проекти, създаване на работни места, увеличение на постъпленията от данъци.

„Но продължаването на реализацията на проект, за който няма разрешение, е невъзможно. В момента юристите работят над междуправителствените споразумения, подписани през 2008 и 2009 г.”, каза министърът и добави, че в споразуменията не са уговорени финансови претенции.

Водещи новини

Още новини