Близки на загинали в сваления самолет, ще съдят Украйна в Страсбург

Getty Images/Guliver
share

Роднините на трима германски граждани, загинали при катастрофата с малайзийския боинг на 17 юли в Украйна, смятат да внесат иск срещу правителството в Киев и президента Петро Порошенко в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Това каза пред германското издание "Билд ам зонтаг" адвокатът Елмар Гимула, представляващ ищците, предаде ИТАР-ТАСС  цитирана от БТА.

"Според международното право всяка държава, отворила въздушното си пространство, носи отговорност за него", каза адвокатът. Той е убеден, че киевските власти е трябвало да затворят въздушното пространство над Източна Украйна, тъй като не им е било възможно да осигурят условия за безопасно прелитане на самолети.

Според юриста Украйна не е изпълнила своите задължения и точно това мотивира иска, който ще бъде внесен в съда след около две седмици. Във всеки отделен случай обезщетението трябва според него да е най-малко един милион евро.

По-рано авиокомпанията "Малейжа еърлайнс" изплати на семействата на жертвите по 5000 евро, напомня агенцията.

Малайзийският Боинг, летял от Амстердам за Куала Лумпур, падна над Източна Украйна на 17 юли. Загинаха всичките 298 души на борда, предимно холандци. Сред жертвите имаше и четирима германски граждани.

Водещи новини

Още новини