Яценюк: Русия иска да ликвидира Украйна като държава

Getty Images/Guliver
share

"Ние все още сме на етапа на война и ключовият агресор е Руската федерация. Путин иска още един "замразен конфликт" (в Източна Украйна). Целта му е да завладее цяла Украйна. Русия е заплаха за световния ред и за сигурността в цяла Европа", каза премиерът Арсений Яценюк на конференция в Киев с участието на украински и европейски парламентаристи и бизнесмени, предаде Ройтерс.

Яценюк заяви, че разбира, че в момента НАТО не е готова да приеме Украйна, но подчерта, че единствено членството в НАТО ще позволи на страната му да се защитава от външна агресия. Киев и западните му съюзници обвиняват Москва, че изпраща войски и танкове в Източна Украйна в подкрепа на проруските сепаратисти в конфликта, в който загинаха вече над 3000 души. Няма изгледи алиансът скоро да приеме 45-милионната Украйна, но Киев засили сътрудничеството си с НАТО в редица области и иска от страните членки да му продадат оръжия, с които да разбие сепаратистите, припомня Ройтерс.

Яценюк призова САЩ и ЕС да станат гаранти на мирния план за Украйна - осем дни след влизането в сила на примирие, сключено  между Киев и сепаратистите с участието на Русия и ОССЕ, предаде Франс прес.

"Целта на Владимир Путин е не само регионите (сепаратистките региони в Източна Украйна). Той иска да вземе цяла Украйна, като я ликвидира като независима държава", каза Яценюк, подчертавайки, че идеята за двустранно мирно споразумениес Русия не е най-добрата, пише БТА. "Аз съм за т.нар. формат от Женева - със САЩ, ЕС и Русия. Ние не сме достатъчно силни, за да водим двустранни преговори с Русия", заяви украинският премиер.

Според него за Москва следващият етап е създаването на "коридор", свързващ руската граница с анексирания през март полуостров Крим, преминаващ през няколко региона в Южна Украйна и стигащ до Приднестровието, проруския сепаратистки регион в  Молдова, смята украинският премиер.

Руският президент Путин не може да приеме идеята, че Украйна е част от европейското семейство. Той иска да възстанови СССР,  добави Яценюк, докато Киев се готви да ратифицира във вторник историческото споразумение за асоцииране с ЕС.

Водещи новини

Още новини