Русия: Отношенията ни с България са сложни

share

Политическите отношения между Русия и България в момента са много сложни. Това каза в Плевен в отговор на генерал-лейтенант Леонид Решетников - директор на Института за стратегически изследвания при администрация на президента на Руската федерация Владимир Путин.

Не мога да кажа, че отношенията са много добри, но не са и много лоши, уточни той. Сложни са, защото Русия има голям интерес да поддържа добри връзки с България, както и с българските власти - независимо от партиите, но има проблеми, добави генералът. Тези проблеми са свързани първо с газопровода "Южен поток" - с отношението на САЩ към този проект, смята той.

Ние виждаме един натиск не само върху България, но и на Сърбия, дори на Австрия, да спрат развитието на "Южен поток", каза гостът. "Аз съм оптимист за проекта, защото "Северен поток" работи. Тежко беше, имаше против, но "Северен поток" заработи прекрасно и няма проблеми - мисля, че и с "Южен поток" няма да има проблеми", прогнозира той.
"Сега проблемът е само в едно - ние влязохме в една жестока конфронтация със САЩ. Излиза така, че перспектива тази конфронтация в близко време да спре няма. Това е лошо. Но мисля, че Европа е много заинтересована от "Южен поток" - Италия, Испания, Гърция, Австрия, Сърбия и България. За България е много хубав проект", коментира в заключение директорът на Института, генерал-лейтенант Леонид Решетников. Днес той бе гост на Плевенската панорама.

Водещи новини

Още новини