Русия: Газова криза ще започне през есента

gettyimages
share

Украйна няма да плати за газа, задълженията са огромни и към есента ще има истинска газова криза, предупреди днес руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Дългът е огромен. Взимат газ от подземните хранилища. Към есента ще има пълна газова криза", отбеляза Медведев. Премиерът определи като право на Украйна споразумението за асоцииране с Европейския съюз. Той обаче добави, че и Русия има право да премине към нови условия на работа с Украйна, защитавайки своя пазар след подписването на споразумението от Киев. По думите му решение за защитните мерки ще бъде взето след консултации.

"Правителството на Русия се занимава с анализ на създалата се ситуация. Също така разработва нашите действия в рамките на споразумението за зона за свободна търговия на Организацията на независимите държави и правилата на Световната търговска организация , съобщи Медведев

Възобновяването на мирните преговори в Украйна ще е трудно, след като властите не продължиха примирието в източната част на страната и възобновиха операцията на силите за сигурност срещу проруските бунтовници, заяви още Медведев. В коментари, публикувани на страницата му във Фейсбук, Медведев критикува остро украинския президент Петро Порошенко, че е допуснал "драматична грешка", като не е продължил примирието. "Това ще причини нови жертви. И Порошенко сега е лично отговорен за тях", аргументира се той.

Водещи новини

Още новини