ЕК призова замесените в конфликта с Украйна да защитят населението си

Булфото
share

Еврокомисарят за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реагирането при кризи Кристалина Георгиева, от името на Европейската комисия, изрази днес надежда, че операцията на украинските власти в Източна Украйна скоро ще бъде прекратена.

"Приветстваме всички усилия за уреждане на конфликта чрез политически и дипломатически канали и се надяваме, че насилието скоро ще свърши", се казва в изявление на еврокомисаря, получено в бюрото на ИТАР-ТАСС в Брюксел.

Кристалина Георгиева изразява "дълбока загриженост от последните събития в източния регион на Украйна, при които невинни цивилни лица, включително жени и деца, попадат под кръстосан огън и загиват".

"Искам да подчертая, че всички страни трябва да направят всичко възможно за защита на гражданското население и да позволят на работещите в хуманитарни организации, особено на медицинския персонал, да вършат работата си", се казва в декларацията, цитирана от БТА.

В текста се подчертава, че оказването на хуманитарна помощ на нуждаещите се трябва да става изключително на основата на принципите за "неутралитет, безпристрастност и недискриминация".

Водещи новини

Още новини