30 загинаха в Украйна

gettyimages
share

Най-малко 30 души са загинали при боеве край източния украински град Донецк, предаде Би Би Си.

Силите на правителството на Арсений Яценюк отбиват нападението на проруските сепаратисти срещу летището "Сергей Прокофиев" в околностите на града. По първоначална информация жертвите са дадени от страна на привържениците на отделянето на източните облости от Украйна. За жертви и пострадали сред военните не се съобщава. Новият държавен глава на страната Петро Порошенко вчера призова операцията срещу сепаратистите да продължи и да бъде по-ефективна. Днес от кабинета в Киев заявиха: Акцията ще продължи, докато не ликвидираме всички терористи. По-късно бе съобщено, че отцепниците в Донецк получават подкрепления от Луганск.

Източните градове Донецк и Луганск се обявиха за народни републики, след като черноморският полуостров Крим едностранно провъзгласи своята независимост и се присъдени към Русия.

Украинският премиер днес заяви, че страната му ще преговоря с Русия с посредничеството на ЕС и САЩ. Думите на Яценюк дойдоха след изказването на външния министър на Русия. Сергей Лавров изрази готовността на Москва за директни разговори с Киев.

Водещи новини

Още новини