Сергей Лавров: Украйна е на ръба на гражданска война

share

Докато напрежението в Украйна не показва никакви признаци на понижение, руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че страната е на ръба на гражданска война, пише The Independent.

Лавров каза пред Bloomberg, че връзките на Русия с Украйна надхвърлят географията. "Киев е майката на руските градове", каза той и добави: "Руският език, руската религия, православното християнство са зародени на територията, на която Украйна е в момента"."Не се смятаме един друг за чужденци", каза руският министър пред репортери.

Неговият коментар идва след началото на преговорите, имащи за цел децентрализирането на властта. Те обаче не включваха разбунтувалите се срещу властта в Киев проруски активисти, които преди няколко дни обявиха независимост в два източни региона.

В началото на срещата в сряда временният президент Александър Турчинов каза пред присъстващите, че властите са готови за диалог, но не такъв, който включва въоръжени проруски терористи, завзели множество сгради и сражаващи се срещу правителствените сили в Източна Украйна.

Водещи новини

Още новини