Москва няма да бърза с присъединяването на Източна Украйна

  • 15 май 2014 09:25

  • 2180
  • 2
Москва няма да бърза с присъединяването на Източна Украйна
©

Малцина чакаха незабавни резултати и чудотворни рецепти от започналата вчера в Киев кръгла маса за национално единство, свикана от украинските власти под егидата на ОССЕ. Това е само първа стъпка на Киев в стремежа му да чуе бунтовните региони и да бъде чут собственият му глас в Източна Украйна, пише "Новие известия".

Печатът в Русия отбелязва, че не са били поканени проруските сепаратисти, обявили независимост в Донецка и Луганска област. Срещу присъствието на самопровъзгласените "народни кметове" се обявили освен Киев и легитимните лидери на източните региони. Част от тамошните противници на Киев са украинци - местният "криминален контингент, финансиран от семейството на бившия проруски президент Виктор Янукович" - "те не са способни на диалог, защото не са научили буквара", обяснил пред журналисти зам.-шефът на президентската администрация Андрей Сенченко, цитиран в "Новие известия". "Гръбнакът на тези сепаратисти" обаче са руски граждани, "наети да воюват с Украйна. С тях нямаме и не може да имаме никакъв диалог", добавил Сенченко.

Целта на тази изстрадана среща е да се формира национален консенсус в Украйна. Още първото заседание на кръглата маса обаче показа колко е трудно това. Делегатите от Донбас настояваха за общоукраински референдум, децентрализация на властта, обявяване на руския за втори официален език и създаване на общинска милиция. И най-вече твърдяха, че властите трябва да спрат антитерористичната операция в размирните региони. Хората от Киев са против подобни инициативи, но обещаха парламентът да реализира всички предложения чрез промени в конституцията и законодателството, информира вестникът.

Руското външно министерство подкрепи идеята за уреждане на кризата в Украйна чрез преговори. Междувременно според киевски експерти в ЕС, където първа цигулка свири Германия, се усеща умора от украинските събития и стремеж по-бързо да се намали остротата на въпроса, пише "Независимая газета". Изданието цитира германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, заявил при посещение в Украйна тази седмица, че цели "да прехвърли мостове между различните лагери". Още преди визитата гостът бе заявил, че преговорите са единствен начин да се избегне въоръжен конфликт, заплашващ цяла Европа. Той обаче не отвърна на въпрос дали споделя мнението на украинските власти, че президентът на Русия Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 носи отговорност за събитията в Украйна. Вместо което Щайнмайер призова да се направи всичко възможно, "за да не бъде Путин превърнат във враг", се казва в статията.

Германия явно не иска да изостря отношенията си с Русия заради едрите си корпорации, нежелаещи да търпят огромни загуби по политически причини, смята украинският експерт Кост Бондаренко. Според него германски бизнесмени планират сега посещение в анексирания от Русия Крим, при все че Киев го обяви за "окупирана територия". На този фон опитите на украинската власт за силово решаване на кризата са безсмислени и опасни за цялата страна, твърди аналитикът.
Операцията на Киев в Донбас е насочена срещу "терористите, които ликвидират мирни граждани и се прикриват зад жени и деца. Държавата трябва да действа твърдо, за да защити мирните граждани от произвола на бандитите", заявява обаче друг наблюдател, Тарас Березовец. "В света има примери западни посредници да преговарят по 30 години, а междувременно да се лее кръв", добавя експертът, според когото преговори в Украйна обаче са необходими, при това "възможно най-широки. Но без терористите". Той приканва киевските власти да разговарят с бизнесмени от Източна Украйна, способни според него "да въведат ред", например с местния милиардер Ринат Ахметов.

Народният губернатор на самопровъзгласената Донецка република Павло Губарев обвинил тази седмица Ахметов, тясно свързан според вестника с предишния режим в Украйна, че се опитвал с подкупи да получи контрол върху сепаратисткото движение в Югоизтока. Бизнесменът обаче отрекъл и заявил, че подкрепя териториалната цялост на Украйна. По думите на експерти от Киев "армията на Изтока" наброява няколко хиляди бойци, командвани от руски военни. Службата за сигурност на Украйна смята за централна фигура "Игор Гиркин, служител от Главното разузнавателно управление на руското Министерство на отбраната". Известен в Донбас с прякора Стрелеца, тази седмица той бе провъзгласен за върховен главнокомандващ на Донецката народна република, пише всекидневникът. Според него Гиркин разпространил позиви с апел към Русия да предостави на сепаратистите военна помощ, за да се бранят срещу "геноцида" от страна на Киев и "украинските неонацистки групировки".

Вчерашните изявления на руския външен министър Сергей Лавров пред телевизия "Блумбърг" сочат, че Москва няма да бърза с присъединяването на Източна Украйна, посочва "Утро". Лавров предупреди, че Украйна е по-близо отвсякога до гражданска война, но заяви, че Москва няма намерение да праща войски там. Москва гледа с уважение на референдумите за независимост в Югоизточна Украйна, каза той и добави: "Всички региони трябва да бъдат представени на масата за преговори - и източните, и западните. Онези, чиито ръце са изцапани с кръв, не може да участват в преговори. Как мислите, кои са те?".

Мрежовото издание отбелязва призива на Лавров "източноукраинските опълченци" да не бъдат наричани "проруски" или например "проамерикански", защото "искат да се наричат украинци". "От думите му следва, че Русия, поне на днешния етап, смята да се дистанцира от опълченците в Донецк и Луганск. Макар че те в противоборството с официален Киев изобщо не криеха проруската си ориентация", напомня "Утро" руските знамена в ръцете на опълченците и други символи, използвани от тях. Освен това Лавров изключи възможността да се тълкува изявлението на Москва, че "зачита" референдумите за независимост в Източна Украйна тъй, сякаш Русия признава резултатите, се казва в материала.

Думите на руския министър налагат трайно усещане, че федерацията е решила да направи пауза в твърде активната си украинска политика. Оттук вече идва изводът, че в Източна Украйна най-вероятно няма да се разиграе "кримски сценарий". Русия все повече ще поема ролята на авторитетен международен арбитър, но не и на участник в конфликта, прогнозира "Утро".

Последвайте канала на

БТА
2180 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
666

2014.05.18 | 12:22

2
Хубавите неща стават бавно!!!!!

2014.05.18 | 12:22

1
а германците бързат и пак ще ду.хат супата

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини