Киев: Ще продължим акцията в Източна Украйна (обновена)

gettyimages
share

Украйна ще продължи операцията в източните части на страната, независимо какво решение ще вземат представителите на самообявилата се Донеса народна република, заяви секретарят на Съвета на национална сигурност в Киев Андрей Парубий, предаде Интерфакс.

Руският президент Владимир Путин призова проруските активисти в Източна Украйна да отложат обявения за 11 май референдум за независимост. Днес се очакваше искащите федерализация на Украйна да обявят своето решение. От паравоените формирания заявиха, че няма да сложат оръжията си, ако силите на правителството в Киев не се оттеглят. Днес представителите на сепаратистите в друг украински град Луганск обявиха за продължаване на подготовката на допитването на населението в неделя. Същото решение взеха и лидерите на Донцеката народна република.

Председателят на парламента и изпълняващият длъжността президент Александър Турчинов заяви, че готов да започне преговори с представителите на искащи федерализацията на Украйна политици, но подчерта, че няма да води диалог с участниците във въоръжени групировки.

По-късно премиерът на Украйна Арсений Яценюк предложи реформа в Конституцията на страната. Министър-председателят обяви, че в регионите с говорещо руски население този език може да бъде официален наред с украинския, който бе обявен за единствен език в държавата след бягството на бившия президент Виктор Янукович. Според Яценюк езиковият въпрос може да се решава на ниво местна власт.

Водещи новини

Още новини