Янукович с план за уреждане на кризата в Украйна

Getty Images/Guliver
share

Сваленият украински президент Виктор Янукович представи план за уреждане на ситуацията в Източна Украйна, предаде Франс прес.

В плана, с който се е запознала и руската агенция ИТАР-ТАСС, Янукович отправя призив за връщане на военните в Източна Украйна в техните места на постоянна дислокация и за изтеглянето на отрядите на Националната гвардия, както и за започване на диалог с населението на източните райони.

В плана си Янукович предлага и произвеждането референдум по въпросите на федерализацията на страната и на пълномощията на областите, а след това и на референдум относно президентската или парламентарната форма на власт в Украйна.

Едва след това може да се извърши конституционна реформа, се акцентира в плана, цитиран от БТА.

Чак след като тези условия бъдат изпълнени, могат да се произведат парламентарни и президентски избори, се подчертава в плана на Янукович и се допълва, че трябва да има и създадена система за международен контрол на тези гласувания.

"Вие сте на прага на кървавата баня. Спрете!", призовава в плана си Янукович, обръщайки се към украинските военни, пратени в Източна Украйна, предаде Франс прес.

"Не прекрачвайте границата! Не изпълнявайте заповеди, издадени от престъпници", допълва Янукович в призива си до военните и до членовете на украинските специални сили.

Водещи новини

Още новини