Бившият украински президент: Русия ни предупреди за опасността "ЕС"

share

Бившият украински президент Виктор Янукович предложи в страната му да бъде проведен национален референдум, предаде ИТАР-ТАСС.

Според избягалия от страната си политик само допитването до цялото население ще позволи на Украйна да запази териториалната си цялост и държавата да се стабилизират. Той посочи, че референдумът трябва да бъде проведен вместо изборите за държавен глава на 25 май. Янукович поиска също да бъде изключен от своята политическа формация – Партия на регионите, както и да му бъдат снети пълномощията на почетен председател. Изборите за президент бяха обявени след като през февруари Янукович избяга в Русия.

Янукович в обръщение до Партията на регионите, което бе разпространено днес, обясни и защо не е било подписано споразумението за асоцииране с Европейския съюз. Той заяви: Русия ни предупреди за вдигане на вносните мита за селскостопанската продукция, ако бяхме се разбрали с Брюксел. При отварянето на пазара ни за стоките от 28-те нашите фермери нямаше да издържат на конкуренцията. Това означава, че 7-8 млн. украинци биха останали без работа. Според Янукович подобно би било и положението в други отрасли на украинската икономика – машиностроенето, военнопромишления комплекс и автомобилостроенето.

Водещи новини

Още новини