Молдова изрази тревога от заразителния според нея сепаратизъм в Крим

Getty Images/Guliver
share

Премиерът на Молдова Юрие Лянка изрази тревога от кризата в украинската автономна република Крим и заяви, че тя е заразна и може да разпали сепаратистки настроения в молдовската предимно рускоезична сепаратистка област Приднестровие, предаде Ройтерс.

Бившата съветска република Молдова е разположена между Украйна и Румъния и е с население около 4 милиона души. Тя планира да подпише с ЕС споразумение, подобно на това, от което се отказа предишният украински президент Виктор Янукович. Този негов отказ доведе до улични протести, които го свалиха от власт.

"Напрегнатата ситуация в Крим е заплаха за сигурността на целия регион. Развитието на ситуацията ще създаде нови проблеми и заплахи за Молдова, както преки, така и косвени", заяви Лянка след завръщане от посещение във Вашингтон.

Молдовският премиер заяви, че правителството му е готово "като никога досега" да насърчи интеграцията с ЕС, но изрази тревога, че кримската криза може да породи нова вълна от сепаратистки нагласи в Приднестровието.

"Ако не намерим решение на проблема с Приднестровието, тази болест (сепаратизмът, б.р.) ще стане опасна и заразна. В Крим избухна ново огнище на сепаратизъм. Украйна се изправя пред същия проблем в Крим, с който Молдова се сблъска преди 20 години", заяви молдовският премиер.

Приднестровието, с население от половин милион души, ръководи самостоятелно делата си от 1992 г. след краткотрайна война срещу молдовското правителство заради страхове, че може да се присъедини към Румъния, с която споделя култура и език.

Бунтовната рускоезична територия възприема Москва като свой патрон. Независимостта й не е призната от международната общност, а Русия отказва да я приеме като част от територията си, отбелязва Ройтерс.

Водещи новини

Още новини