Украйна спря парите на Крим, Русия дава 40 млрд. рубли помощ

Getty Images/Guliver
share

Вицепремиерът на Република Крим Рустам Темиргалиев съобщи, че властите в Киев са спрели електронните системи на кримската част от държавната хазна и са блокирали сметките на автономията, цитирани от "Интерфакс".

По думите на вицепремиера обаче, тези действия няма да се отразят негативно на изплащането на пенсии и заплати в Крим. В момента откриваме сметки в руски банки. Няма да има хора без заплати и пенсии, ситуацията е под контрол, заявява Темиргалиев.

Той подчертава, че автономията няма да допусне никаква катастрофа, заради действията на украинските власти. Крим може да живее автономно и при тази ситуация, изтъква вицепремиерът.

Междувременно стана ясно, че Русия е готова да преведе 40 млрд. рубли за подкрепа на кримската икономика в случай влизате на полуострова в състава на Руската федерация. Руската дума вече обсъжда и най-приемливият за Крим статут в случай на влизане в състава на федерацията. Това може да бъде или област, или, край, или автономна република, но това ще зависи от желанието на хората.

Стана ясно, че за референдума, насрочен за 16 март в Крим ще бъдат отпечатани 1,55 млн. бюлетини.

Започнало е и формирането на териториални изборни комисии. Гласуването ще бъде по място на регистрация, заявява председателят на Централната избирателна комисия Малишев.

Водещи новини

Още новини