Отново превзеха областната управа в Донецк

share

Часове след като бяха изведени от полицията, голяма група проруски активисти завзе отново сградата на областния съвет в град Донецк, Източна Украйна, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Около 200 протестиращи отвориха вратите и нахлуха в сградата въпреки значителното полицейско присъствие след целодневната им демонстрация. Активистите бяха евакуирани от зданието след информация, че в нея има бомба. Фоторепортери на АПтвърдят, че на площада пред сградата на съвета следобед са се събрали над 2000 души. Според ИТАР-ТАСС демонстрантите носели руски знамена и  скандирали "Беркут", "Русия" и "референдум". Те настояват за среща с новия областен губернатор Сергей Тарута, за смяна на ръководството на силовите структури и за свикване на референдум за бъдещия статут на областта. Четирите възможни варианта са: Донецка област да остане част от единна Украйна, да се осъществи федерализация, да се създаде конфедерация или областта да се  присъедини към Русия.

Референдум за статута на областта поискаха и в град Харков. Около 5000 души се събраха днес на централния площад, протестирайки срещу новите украински власти и новоназначения губернатор Игор Балута, посочва ИТАР-ТАСС. Отначало демонстрантите се стекли край паметник на Ленин, а после се преместили пред областната администрация, обкръжена от плътен кордон служители на реда. Участниците в протеста скандирали "Русия, защити ни!" и "Харков е руски град".

Водещи новини

Още новини