Тимошенко ще се кандидатира за президент на Украйна (обновена)

share

Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко, която днес бе освободена от затвора, обяви, че ще се кандидатира за президент, предаде ИТАР-ТАСС.

Преди да отлети от Харков за Киев, Тимошенко каза пред журналисти, че се отправя към киевския Площад на независимостта. На въпрос за по-нататъшните си планове тя отговори: "Ще се кандидатирам за поста президент".

Бившият премиер бе изведена от харковската клиника, където се лекуваше, на инвалидна количка, но имаше бодър вид, пише  ИТАР-ТАСС. Според агенцията тя е отлетяла за Киев със специален самолет, като се очаква да се появи пред демонстрантите на  "Майдана" два часа по-късно.

"Диктатурата падна", гласи първото изявление на Юлия Тимошенко след освобождаването й, поместено на уебсайта на  нейната партия "Баткившчина" и цитирано от АФП.

Тя пристигна тази вечер със специално нает самолет в Киев и се незабавно се отправи към Евромайдана (площад "Независимост") в центъра на столицата, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на добре осведомен  източник.

Юлия Тимошенко изрази увереност, че Украйна скоро ще стане член на Европейския съюз и "това ще промени всичко", предаде ИТАР-ТАСС. Необходимо е да бъдат наказани всички, виновни за смъртта на хора при сблъсъците в Киев, подчерта Тимошенко пред журналисти при пристигането си със самолет от Харков на международното  летище на столицата "Жуляни". В противен случай "няма да сме достойни за паметта на хората, които загинаха и откриха за нас  пътя", предупреди тя пред журналисти.

Тимошенко се отправи към улица "Грушевски", за да отдаде почит на загиналите при сблъсъците. След това тя отиде на Евромайдана, площад "Независимост" в центъра на Киев.

82 души са загинали при сблъсъците в украинската столица  според данни на министерството на здравеопазването. Днес и утре са дни на траур в страната.
 

Водещи новини

Още новини