Международни реакции след споразумението в Украйна

  • 22 февруари 2014 07:42

  • 3124
  • 2
Международни реакции след споразумението в Украйна
© Getty Images/Guliver

Бъдещето на Украйна ще е осеяно с предизвикателства и зависи от това колко добре ще бъде приложено днешното споразумение за уреждане на кризата, съобщи ръководителката на външната политика на ЕС Катрин АштънКатрин Аштън Катрин Маргарет Аштън, баронеса Ъпхоланд - британски и европейски политик. Родена на 20 март 1956 г., цитирана от Ройтерс.

На въпрос дали ЕС ще вдигне санкциите, предвид сделката между президента Янукович и опозицията, Аштън каза, че това зависи от информацията, идваща от европейските външни министри, които в момента са в Украйна.

Британският премиер Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г. заяви в комюнике, че споразумението е реален шанс да се спрат кръвопролитията и да се сложи край на кошмара, в който попаднаха Украйна и нейният народ, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Френският президент Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 призова споразумението да бъде изпълнено в неговата цялост във възможно най-кратки срокове, предаде Франс прес.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог РасмусенАндерс Фог Расмусен Андер Фог Расмусен - датски политик, генерален секретар на НАТО. Роден на 26 януари 1953 г. във също призова всички страни да изпълнят залегналите в документа точки, да се въздържат от насилие и да работят за бъдещето на Украйна, предаде ДПА.

Белият дом приветства подписването на споразумението за от кризата в Украйна, предадоха Ройтерс и Франс прес. "Подкрепяме усилията на всички, които договориха това споразумение, и куража на лидерите на опозицията, които признаха, че постигането на компромис е било необходимо", каза Джей Карни, говорителят на Белия дом.

Той посочи, че Вашингтон ще следи отблизо как ще се прилага споразумението и остава в готовност да наложи санкции при необходимост.

"Сега вниманието трябва да бъде фокусирано върху прилагането на това споразумение", подчерта Карни.

Руският представител на преговорите между украинския президент Виктор Янукович и опозиционните лидери Владимир Лукин е изиграл конструктивна роля и е допринесъл за постигането на споразумението за изход от кризата, заяви на пресконференция във Варшава полският външен министър Радослав Шикорски, цитиран от Ройтерс.

Шикорски бе един от представителите на ЕС на масата за преговорите в Киев. "Русия изигра конструктивна роля. Руският дипломат активно участваше в маратонските преговори и ефективно облегчаваше тяхното протичане", подчерта той. Според него споразумението между властта и опозицията в Украйна дава шансове за успех.

"Това споразумение няма да удовлетвори всички, но то е оптимално за момента, в който бе сключено. То е израз на политическа воля, а не готова реформа, конституция или решение на всички проблеми на Украйна. То променя траекторията на движение на Украйна и може да я върне на европейския път на развитие", заяви полският външен министър.

Според него всичко сега зависи от зрелостта, въображението и отговорността на украинските политици. "Външният свят не може да спаси Украйна против волята й. Украинците трябва да се съгласят на реформи, това ще деблокира финансовата помощ за страната и ще помогне за стабилизиране на икономиката й", подчерта Шикорски.

Последвайте канала на

Весела Найденова
3124 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Валери Мишинев

2014.02.23 | 23:58

2
Украйна тръгва по нашия път...! Всичко е дерижирано испонсорирано с МИЛИОННИ долари от САЩ. Първо се почва от разбиването и унищожаването на селското стопанство после на икономиката като заводи фабрики фирми и т.н. След това 15_20 % безработица. И бягане на ЗАПАД да мият чинии и тоалетни. Така УКРАЙНА която е отделяла милиарди за образование на ВИСШИСТИ отива за спонсориране на западните икономики на наш гръб................!!!!!!! ТОВА СЕ КАЗВА ЗАПАДНА ДЕМОКРАЦИЯ____Някой може ли да ме опровергае ....има ли такъв българин.
101

2014.02.23 | 19:20

1
pedal4eto deto se bara sysadmin da ne mi trie komentarite a da lapa nekoj golem h.....i

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини