Десантчици тръгват към Киев (обновена+гледайте на живо тук)

Getty Images/Guliver
share

Изпълняващият длъжността министър на отбраната на Украйна Павел Лебедев е издал заповед в Киев да бъде изпратена 25-а въздушно-десантна бригада от Днепропетровск. Това съобщи самият Лебедев пред ИТАР-ТАСС.

„Да, издадох такава заповед. За усилване на охраната на базите, в които се съхранява бойно оръжие“, обясни той.

Лебедев отказа да отговори на въпроса дали армията ще бъде използвана за разпръсване на протестиращите.

Изпълняващият длъжността началник на пресслужбата на министерството на отбраната на Украйна полковник Александър Мотузяник потвърди, че подразделения на въоръжените сили на Украйна предприемат мерки за охрана на оръжейните складове. Той се позова на съобщение на сайта на министерството за предприеманите мерки в тази насока.

„Във връзка с изострянето на обществено-политическата ситуация в страната с цел недопускане на кражби на оръжие, боеприпаси и друго военно имущество в момента въоръжените сили на Украйна провеждат мероприятия по засилване на охраната на военните арсенали, базите, складовете и другите военни обекти", се посочва в съобщението. В него пише още, че личният състав на охраната се планира да бъде подсилен от военнослужещи от съединенията и частите от високомобилните десантни войски.

От пресслужбата на министерството на отбраната подчертават, че „информацията за предислоциране на части и подразделения на въоръжените сили на Украйна за силово разпръсване на протестиращите в Киев не отговарят на действителността“.

Източник от министерството на отбраната съобщи, че към Киев ще се насочи и 79-и Николаевски авиотранспортен полк.

Десетки са жертвите, стотици пострадалите, разрушенията са като от война. Жертвите на сблъсъците между антиправителствените демонстранти и силите за сигурност са вече поне 25, сред които местен журналист и 9 милиционери. Това е най-тежката криза, в която Украйна е изпадала, откакто е независима държава.

Министерството на вътрешните работи продължава да отрича употребата на огнестрелно оръжие. Протестиращите твърдят, че повечето жертви са застреляни от органите на реда.

Днес е обявен ден на национален траур в памет на загиналите.

Службата за сигурност на Украйна обяви днес началото на контратерористична операция в цялата страна срещу радикалните групи, които смятат за отговорни за възобновяването на насилието в Киев. "Екстремистките и радикалните групи заплашват с действията си живота на милиони украинци", заявиха от службата в комюнике, цитирано от АФП. "В този контекст службата за сигурност и антитерористичният център на Украйна днес решиха да започнат контратерористична операция на територията на страната".

Водещи новини

Още новини