Журналист: Янукович е виновен за последните събития в Киев

  • 19 февруари 2014 09:07

  • 1399
  • 3
Журналист: Янукович е виновен за последните събития в Киев
©

Виновен за последните тежки сблъсъци в Киев, при които загинаха повече от 20 души, е президентът Виктор Янукович. Такова мнение изказа в „Здравей, България” по Нова телевизия Чавдар Стефанов – дългогодишен кореспондент на Българското национално радио в Москва.

„Както на 21 ноември миналата година, когато излязоха да протестират част от хората и политиците, тогава виновно беше правителството на Украйна. Тогава управляващите изведнъж научиха, че условията на асоциирането в ЕС били неизгодни, че митническият съюз с Русия бил по-добре – това са пълни глупости. Очевидно е, че вината тогава беше на премиера Микола Азаров, който после подаде оставка, за да намали напрежението”, коментира анализаторът.

Стефанов обърна внимание на коментарите в Русия, които хвърлят вината за събитията върху украинските радикали, които опозицията не била способна да контролира, като призна, че това наистина е така. „В Украйна има различни патриотични и националистически движения, още от ‘90 – 91 година. Но сега на площада се организира едно движение „Десен сектор”, обединение на няколко организации, които са против Европа, но и за сваляне на Янукович. Тези организации никога не са вземали повече от процент и половина на парламентарни избори, докато сега са във възход, което е опасно”, каза още журналистът. По думите му, някои от радикалните партии имат дои идея Украйна да стане ядрена сила.

„Действително властта е виновна, защото нещата се бавят, днес е 89-ти ден на протеста и хората се радикализираха. А по принцип спецслужбите обичат радикални елементи”, посочи Чавдар Стефанов. „Твърде много национализъм има в Украйна, за да се раздели. Не го искат и рускоговорящите или хората в източната част”.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1399 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.02.20 | 10:17

3
виновни са ЕС и САЩ ама ще го раберете когато вече ви е от зад

2014.02.19 | 22:29

2
Tiq v Ukraina 6te napravqt kakto nas 90-te godini i 6te stane edna anarhiq...I vmesto Evropizaciq 6te ostanat s prast v gaza, za6toto nikoi nqma da prieme tazi strana v EC, a Rusiq im e mn po doveren sauznik otkolkoto USA ili EC. No tam koncite se darpat ot USA. Ne sam privarjenik na totalitarni upravnici no v slu4aq sam za Qnukovi4 ;)

2014.02.19 | 22:29

1
tozi jurnalist esliap da na vidi koi dirijira procesa

Добави коментар

Водещи новини