Катрин Аштън ще посети Украйна

gettyimages
share

Дипломат номер едно на ЕС Катрин Аштън съобщи, че ще посети Украйна следващата седмица, за да се срещне с президента Виктор  Янукович и с представители на опозицията, предаде АФП, като се позова на изявление на Аштън, информира БТА.

В него тя подчертава, че вратите на диалога и на политическото решение на украинската криза трябва да останат отворени. Същевременно Виктор Янукович обсъди по телефона обстановката в Украйна с германската канцлерка Ангела Меркел и с американския вицепрезидент Джо Байдън, предаде ИТАР-ТАСС. В тези разговори двете страни са дискутирали пътищата за мирно решаване на украинската криза. По време на разтовора с Меркел канцлерката е призовала Янукович да отмени законите, ограничаващи правата на гражданите да протестират, предаде АФП, като цитира съобщение на германското канцлерство. За диалог между властите и опозицията, призова и бившият украински президент Леонид Кучма, който подчерта, че кризата е стигнала далече. "Изходът е само един - реални преговори, а не само обещания на думи, като за това като начало трябва да се определи дневен ред за преговорите, а сега подобно нещо няма", каза Кучма.

Същевременно Белият дом днес осъди насилието в Киев и призова всички страни да допринесат за спад в напрежението, предаде Ройтерс. Белият дом заплаши Киев със санкции, ако ситуацията не се подобри. "Напрежението в Украйна е пряк резултат от неуспеха на  правителството да се вслуша в основателното недоволство на народа си", каза говорителят на Белия дом Джей Карни.

Водещи новини

Още новини