Путин уволни главнокомандващия на сухопътните войски

Getty Images/Guliver
share

Владимир Путин е уволнил главнокомандващия сухопътните войски на Русия генерал-полковник Владимир Чиркин заради престъпления по служба, съобщава в. "Комерсант".

Разследването, започнало след проверка на военната прокуратура, е разкрило голям корупционен скандал, свързан с продажба на безценица на имоти, собственост на Министерство на отбраната. Периодът, в който са извършвани злоупотребите, е между 2010 и 2012 г., когато Чиркин е изпълнявал длъжността командир на Централния военен окръг на Руската федерация.

Според вестника, който се позовава на вътрешен източник от военните среди, през октомври до министъра на отбраната Сергей Шойгу е било изпратено искане за отстраняване на Чиркин до приключване на разследването. Отстраненият генерал отхвърля обвиненията.

В своя материал „Комерсант" шеговито задава въпроса кой ще командва следващия парад по случай Деня на победата 9 май. Тази година именно Чиркин оглави шествието на Червения площад, но след обвиненията срещу него той едва ли отново ще получи тази привилегия.

Това е вторият голям скандал в руското военно министерство за последните два месеца. През ноември бившият министър на отбраната Анатолий Сердюков бе обвинен в „недобросъвестно изпълнение на служебните задължения", довело до загуби за бюджета в размер на 56 млн. рубли, които се равняват на около 2,5 млн. лева.

Водещи новини

Още новини