Закриха банка, в която шеф е братовчед на Владимир Путин

share

Руската централна банка обяви днес, че е затворила банката Мастър-Банк (Master-Bank), в чийто управителен съвет заседава братовчед на президента Владимир Путин. Причината за тази мярка са подозрения, че банката пере пари, предаде АФП.

Мастър-Банк е сред най-големите руски банки, които през последните години са изгубили лиценза си. Според информация на руската информационна агенция Интерфакс Мастър-Банк, която има много широка мрежа от банкомати, е 70-ата руска банка според активи, но 39-ата по депозити на частни лица. Игор Путин, братовчед на президента Владимир Путин, е член на управителния съвет на банката, а през 2010-2011 година е бил вицепрезидент на банката. Открита през 1992 година, самата Мастър-Банк посочва на сайта си в интернет, че капиталът й е 3,4 милиарда рубли или близо 76 милиона евро.

Руската централна банка посочва в комюникето си, че е констатирала "многократни нарушения" на закона за пране на пари и финансиране на тероризма. Решението й за затваряне на Мастър-Банк влиза в сила от днес. Банковата асоциация, която гарантира депозитите, обяви, че клиентите на затворената банка ще получат до 700 000 рубли (15 800 евро), допълва АФП

Водещи новини

Още новини