Киев да спре да блъфира и да освободи Тимошенко, призоваха евро министри

share

Двама министри от Европейския съюз предупредиха Украйна да спре да „блъфира" и да постигне съгласие за освобождаване на бившия премиер Юлия Тимошенко, предаде Ройтерс.

"Времето за блъфиране приключи от двете страни. Време е за действие", каза полският външен министър Радослав Сикорски, след като той и шведският външен министър Карл Билдт се срещнаха с украинския президент Виктор Янукович.

Освобождаването на Тимошенко е важно по отношение подписването на Споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС във Вилнюс, Литва, на 28 ноември. На 18 ноември външните министри на ЕС ще проведат решителна предварителна среща, за да обсъдят Украйна.

Миналата седмица президентът на Украйна Виктор Янукович обяви, че е готов да подпише закон, позволяващ Юлия Тимошенко да отиде да се лекува в чужбина. Обаче в информацията, която е публикувана на официалната страница на президента не се споменава за помилване на Тимошенко - нещо, за което ЕС настоява в преговорите с Киев.

52-годишната Тимошенко е в затвора от 2011 година. Тя излежава 7-годишна присъда за злоупотреба със служебно положение. ЕС смята, че това е политически процес, който е свързан със "селективно правораздаване".

Нейното затваряне заплашва да блокира подписването на Споразумението за асоцииране и свободна търговия между Украйна и ЕС на 28 ноември, което е историческа промяна на бившата съветска страна към Запада.

Водещи новини

Още новини