Падналият метеорит в Русия може да предизвика озонова дупка (снимки + видео)

share

Броят на пострадалите при падането на фрагменти от метеорит в Русия е достигнал 514 души, сред които 82 деца. Общо 112 души са хоспитализирани.

Тази сутрин метеоритен дъжд е имало в пет региона на Русия – в Тюменска, Свердловска, Челябинска и Курганска област и в република Башкортостан. Отломки от метеорита са открити в три района на Челябинска област. Разбити са прозорците на близо 300 сгради в областта.

Падналият в Челябинска област на Русия метеорит е бил с маса от няколко десетки тона, твърдят медии.

Руски учени предлагат да се създаде международна система за защита на Земята от метеорити и астероиди, заяви генералният директор на нетърговската организация „Център за планетарна защита” Анатолий Зайцев. Към момента прогнозирането на падането на метеорити е „по-скоро лотария”.

Падането на метеорита в руската Челябинска област може да предизвика появата на озонова дупка в атмосферата. Това посочва Сергей Замоздра, астрофизик и доцент в катедрата по теоретична физика в Челябинския държавен университет.

„По мои изчисления метеоритът се е взривил на височина около 50 км, тъй като ударните вълни дойдоха за около две минути след взрива, а на звука са нужни три секунди, за да измине един километър. Когато подобен обект навлезе в атмосферата, той преди всичко разрушава озоновия слой. Това означава, че в момента има озонова дупка”, казва астрофизикът.

Той посочва, че на Земята ежегодно падат големи астероиди, но съдейки по мощността на взрива, този в Русия е бил много тежък. Подобно нещо се случва на Земята един път на 20-30 години.

Водещи новини

Още новини