Русия: Метеоритният дъжд над Урал е предизвикан от астероидни отломки

  • 15 февруари 2013 09:52

  • 3531
  • 1
Русия: Метеоритният дъжд над Урал е предизвикан от астероидни отломки
©

По време на днешния метеоритен дъжд над Урал са паднали парчета от астероид, преминал сутринта край Земята. Това заяви пред журналисти Юрий Буренко, оглавяващ местния клон на Министерството на извънредните ситуации в Челябинска област, предаде БТА, позовавайки се на ИТАР-ТАСС.

Учените предполагат, че земното притегляне може би е откъснало отделни отломки от астероида.

Според Буренко, над Челябинск, където обектът е прелетял тази сутрин с голяма скорост, са отекнали три гърмежа. Ударната вълна е избила стъклата на прозорците в много сгради в Челябинск и близки градчета. "След експлозията на земята не са открити никакви остатъци от предмети", каза той.

По данни на НАСА, в момента са известни над 1300 "потенциално опасни астероиди", чиито орбити минават недалеч от Земята (погледнато в космически мащаб). Щом приближат планетата, те променят своята траектория, повлияни от гравитацията.

Въздействат им и други фактори - температурата им примерно се повишава или понижава според разстоянието до Слънцето, отбелязва Едуард Бешър, астрофизик от Аризонския университет.

Една от основните задачи на програмата за наблюдение на обекти в околоземното пространство е именно да прави точни прогнози за движението на астероидите с цел да се гарантира сигурността на земната повърхност, изтъква НАСА.

Броят на пострадалите вследствие на метеоритния поток в Русия достигна 150 души.

Последвайте канала на

3531 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.02.17 | 14:10

1
ами то си е време толкова го говорят този край на света ,че наистина ще стане ето сега този метеорит в русия земетресения всеки ден някъде по света а сега и за капак в САЩ ню йорк потъва нивото на океана се качва.Е май наистина ще умрем от 4-те елемента :D

Добави коментар

Водещи новини