Русия: Метеоритният дъжд над Урал е предизвикан от астероидни отломки

share

По време на днешния метеоритен дъжд над Урал са паднали парчета от астероид, преминал сутринта край Земята. Това заяви пред журналисти Юрий Буренко, оглавяващ местния клон на Министерството на извънредните ситуации в Челябинска област, предаде БТА, позовавайки се на ИТАР-ТАСС.

Учените предполагат, че земното притегляне може би е откъснало отделни отломки от астероида.

Според Буренко, над Челябинск, където обектът е прелетял тази сутрин с голяма скорост, са отекнали три гърмежа. Ударната вълна е избила стъклата на прозорците в много сгради в Челябинск и близки градчета. "След експлозията на земята не са открити никакви остатъци от предмети", каза той.

По данни на НАСА, в момента са известни над 1300 "потенциално опасни астероиди", чиито орбити минават недалеч от Земята (погледнато в космически мащаб). Щом приближат планетата, те променят своята траектория, повлияни от гравитацията.

Въздействат им и други фактори - температурата им примерно се повишава или понижава според разстоянието до Слънцето, отбелязва Едуард Бешър, астрофизик от Аризонския университет.

Една от основните задачи на програмата за наблюдение на обекти в околоземното пространство е именно да прави точни прогнози за движението на астероидите с цел да се гарантира сигурността на земната повърхност, изтъква НАСА.

Броят на пострадалите вследствие на метеоритния поток в Русия достигна 150 души.

Водещи новини

Още новини