Русия очаква ново повишаване на нивото на реките Урал и Тобол

  • 11 април 2024 11:49

  • 196
  • 4
Русия очаква ново повишаване на нивото на реките Урал и Тобол
© pixabay

Равнището на водата на реките Урал и Тобол и днес продължава да се повишава край руските градове Оренбург и Курган. Местните власти съобщиха, че районът е обхванат от необичайно силни пролетни наводнения, предава Ройтерс, позовавайки се на руски медии.

Нивото на р. Урал, която тече от Русия към Казахстан, се е повишило с още 32 см и е вече със 124 см над безопасното ниво, съобщиха властите.

Равнището на р. Тобол се е повишило с 8 см през нощта в района на град Курган, предаде РИА Новости.

В Кремъл вчера предупредиха, че най-лошото от наводненията тепърва предстои.

По данни от тази сутрин боят на наводнените жилища на територията на Русия е намалял на 12 326, съобщи ТАСС. По-рано се съобщаваше за над 13 000 жилища. Според източник от спасителните служби ситуацията остава най-сложна в Оренбургска област. Същевременно той заяви, че в близката Тюменска област съществува заплахата 63 населени места да бъдат наводнени – при най-лошия сценарий може да се наблюдава стремителен ръст на равнището на река Ишим. Пикът на водното равнище там се прогнозира за 22 и 23 април. В момента се води работа по укрепване на брега на ѝ. Самолет на руското министерство на извънредните ситуации е доставил в региона съответната укрепваща екипировка.

Нивото на водата в реката Урал край град Оренбург достигна 10 метра

Първият вицепремиер на Казахстан Роман Скляр по време на пътуването си до засегнатата Северноказахстанска област е наредил да се засили контрола на качеството на питейната вода в Петропавловск, а също така да се издигат диги в застрашените райони.

До момента в 10 района в Казахстан е обявено извънредно положение от местен мащаб. От началото на наводненията са спасени и евакуирани около 97 800 души, в пунктове за временно настаняване се намират над 7000 души.

Последвайте канала на

Калина Христова
196 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 07:43

4
❤️ Г­о­­р­е­­щ­и­ ­­м­­­о­­­м­и­­ч­­е­­­т­­­а­­­ ­­­в­и­­­ ­­­о­­ч­­а­­к­­­в­а­­т ­­-­­­ X­­­1­­8­­­.­F­­­U­N
Ukraina55

2024.04.11 | 16:16

3
Майката природа се изпика върхо руската насрана измет и направи потоп да издави руските лаинари и да ги направи на тор и лаина ха ха ха.
Ukraina55

2024.04.11 | 15:55

2
Майката природа се изпика върхо руската измет жалка насрана и направи потоп да издави руските лаинари и да ги на прави на тор и лаина ха ха ха.Даветесе руска измет жалка насрана и ставаи на тор ха ха ха.

Добави коментар

Водещи новини