Австралийският киберрегулатор оттегля събеден иск срещу социалната мрежа Х

gettyimages
share

Австралийският регулатор по кибербезопасност реши да оттегли съдебния си иск срещу социалната мрежа Х, собственост на Илон Мъск, който беше за премахването на видеоклипове, които бяха на нападението с нож над асирийски църковен епископ в Сидни, предаде "Ройтерс".

Прекратяването на делото идва след неуспех във федералния съд през изминалия месец.

Съдия Джефри Кенет отхвърли предложението на комисаря по кибербезопаснотс да удължи временната заповед за платформата да блокира видеоклипове на нападението с нож, което австралийските власти определиха като терористична атака.

ЕК прие препоръка за борба с фалшификатите и защита на интелектуалната собственост

Комисар Джули Инман Грант заяви, че регулаторът е решил да оттегли съдебния си иск срещу X.

"Повечето австралийци приемат, че този вид графичен материал не трябва да се излъчва по телевизията, което повдига очевиден въпрос защо трябва да бъде разрешено да се разпространява свободно и да е достъпен онлайн 24/7 за всеки, включително деца", каза Грант.

Тя обясни, че основното безпокойство е лекотата, с която децата имат достъп до насилственото съдържание на X.

Първоначално комисарката е издала известието на X за премахване на видеоклипа, за да предотврати разпространението на "изключително насилствените кадри" понеже това потенциално може да подбуди към допълнително насилие и да причини повече вреда на общността.

За нападението в църквата е обвинено 15-годишно момче.

Съдебният иска предизвика разгорещени разговори между Мъск и висши австралийски служители, включително премиера Антъни Албанезе. Той определи Мъск като "арогантен милиардер" заради възраженията му да свали видеото. От своя страна Илон Мъск публикувал мемета, които критикуват регулаторния ред и го описа като цензура.

Други големи платформи като Meta, TikTok, Reddit и Telegram свалиха видеото при поискване.

Х обаче ограничи достъпа на австралийските потребители до публикациите с нападението, но отказа да ги премахне на основание, че правилата на една държава не трябва да контролират интернет.

Но регулаторът твърди, че геоблокирането на австралийците е неефективно, тъй като няколко потребители са използвали виртуални частни мрежи, които прикриват местоположението им.

Водещи новини

Още новини