Испанец остана без австралийска виза заради месо

Getty (архив)
share

За първи път Австралия анулира визата на чуждестранен гражданин за нарушаване на строгите закони за биосигурност, предаде ДПА, цитирана от БТА. Потърпевшият е 20-годишен испанец, който се е опитал да внесе в страната недекларирано месо и сирене.

Министерството на земеделието, водите и околната среда съобщи днес, че визата на мъжа е била анулирана и че му е наложена глоба в размер от 3300 австралийски долара (2300 щатски долара), след като миналия вторник служител в Пърт е открил над килограм недекларирано сурово свинско месо и сирене в багажа му.

"Полицаите са открили 275 грама свински бекон, 665 грама свинско месо и около 300 грама козе сирене, които не са били декларирани", заявиха от министерството.

"Надявам се, че този човек съжалява за действията си. Посещението му в Австралия приключи, преди дори да е започнало, и той бе изпратен обратно вкъщи със солидна глоба“, каза министърът на земеделието Мъри Уат.

"Това беше сериозно нарушение на австралийските закони за биосигурност и можеше да изложи на риск австралийската селскостопанска индустрия“, каза министърът, подчертавайки, че целта на строгите правила е и да предпазят страната от болести, като например болестта по селскостопанските животни шап.

Миналия октомври Австралия, която и преди това имаше някои от най-строгите разпоредби за биосигурност в света, обяви по-строги санкции за пристигащите, които не декларират вноса на рискови за биосигурността артикули с цел предотвратяване навлизането и разпространяването на болести и вредители в страната.

Първи стъпки към пускането на пазара на лабораторно създадено месо

Промените влязоха в сила в началото на януари."Пътуващите, чиято виза е анулирана, трябва да напуснат Австралия с първия възможен полет и може да трябва да изчакат наказателен период от три години, преди да кандидатстват отново за виза“, казаха от министерството.

 

Водещи новини

Още новини