Австралия няма да налага пълен локдаун въпреки Омикрон

Getty images (архив)
share

Властите в Австралия трябва да се откажат от твърдия подход в борбата срещу коронавируса и не бива повече да спират живота на хората с налагането на пълни локдауни заради COVID-19. Това заяви премиерът Скот Морисън (на главната снимка) на фона на нов рекорд на новозаразените през изминалото денонощие, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1286

През последните дни Австралия непрекъснато отчита рекорди в броя на новите случаи на COVID-19 заради по-заразния вариант на вируса Омикрон, но Морисън настоява, че ограничаването на заразата е въпрос на лична отговорност на гражданите.

"Трябва да оставим в миналото твърдия подход в борбата срещу коронавируса и трябва да се отнасяме към австралийците като към зрели хора", каза австралийският премиер пред репортери и призова властите в отделните щати на Австралия да спрат с въвеждането на задължително носене на маски и правила за социална дистанция. "Няма да се връщаме към пълните локдауни. Ще се научим да живеем с този вирус по един здравомислещ и отговорен начин", добави той

Внезапните локдауни и строгите правила за социална дистанция помогнаха на Австралия да задържи общия брой на случаите на заразяване и на починалите на сравнително ниски равнища от съответно около 260 000 и 2154. През последните седмици по-голямата част от Австралия започна да се отваря за външния свят заради високата степен на ваксинация на населението и въпреки заплахата от варианта Омикрон.

Властите сега си поставят за задача да ускорят кампанията за бустерна имунизация. За тази цел Морисън призова отделните щати да отворят отново ваксинационните центрове, след като ги бяха затворили заради спад в интереса към ваксинацията след имунизирането на над 80 процента от населението над 16 години.

Федералният здравен министър Грег Хънт заяви, че въпреки бързото разпространение на Омикрон "само малка част" от тези случаи стигат до болница. Броят на хоспитализациите по принцип лека-полека се покачва, но остава доста по-нисък в сравнение с равнищата при вълната от Делта варианта на коронавируса.

За последното денонощие Австралия отчете рекордните около 4600 новозаразени, с което беше надминат предишния рекорд от приблизително 4100, регистриран през уикенда.

Съседна Нова Зеландия отложи планираното си поетапно отваряне към света заради опасения от бързото разпространение на варианта Омикрон.

Тихоокеанската островна страна тъкмо беше започнала да облекчава едни от най-строгите противоепидемични мерки в света, а ограниченията по границите ѝ за международните пътувания трябваше от януари постепенно да започнат да отпадат и от април тя да се отвори напълно за чуждестранни туристи.

"Безкарантинните пътувания, които трябваше да влязат в сила от 16 януари за новозеландците в Австралия, сега ще влязат в сила от края на февруари", съобщи на пресконференция в Уелингтън министърът, отговарящ за борбата срещу коронавируса Крис Хипкинс.


В този дух се изказа и премиерът Джасинда Ардърн, която заяви, че правителството прави всичко това, за да си осигури време да се подготви за Омикрон.

Засега в Нова Зеландия са установени 22 случая на варианта, но при всички тях става дума за хора, пристигнали от чужбина. Това означава, че дотук не е открито разпространение на заразата на местна почва.

Шефът на СЗО: Омикрон заразява ваксинирани и оздравели

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1286

Водещи новини

Още новини