Глобалното затопляне ражда ядрен Апокалипсис?

Getty (архив)
share

За опасност от ядрен апокалипсис предупреди американското издание Вайс.

САЩ са използвали тихоокеанския архипелаг Маршалови острови за ядрен полигон по време на Студената война (1947 – 1991 г.). Там през този период са били проведени 67 опита с ядрено оръжие, а по-късно арсеналите са били погребани под бетонни саркофази. От началото на 90-те островите са станали депо и за неизползвани биологични оръжия. Отровните вещества са проникнали във водите и почвата. Една от последиците на замърсяването е била, че две от всеки три жени са раждали деца с вродени малформации.

Червените елени еволюират по-бързо заради глобалното затопляне

Глобалното затопляне обаче може да предизвика нова опасност, която да засегне цялото човечество. Нивото на  водите на Тихия океан в района на Маршаловите острови от 1993 г. до днешна дата се е повишавало с 2,4 сантиметра на година, докато средното световно ниво на повишаване на океаните е било под един сантиметър на година.

Специалисти прогнозират катастрофално увеличаване на горещините

Повишаването на налягането, предизвикано от натрупването на водната маса, може да разруши и без това неособено сигурните бетонни  конструкции, под които са погребани ядрените и биологичните арсенали. Последиците ще са ужасни - направо апокалиптични. Съществува реална опасност всички тези отровни веществена да се излеят първо в Тихия, а след това и в Световния океан. Нещо по-страшно от Чернобил, посочи още изданието.

 

Водещи новини

Още новини