Една добра и една лоша новина за Земята

  • 06 август 2019 10:17

  • 16716
  • 0
Една добра и една лоша новина за Земята
© Pixabay

Има една добра и една лоша новина за Земята. С коя да започна? 

Добре – ще започна с лошата: човечеството унищожава Земята с рекордни темпове и изглежда съвсем скоро скапването на нещата ще е с Библейски размер. 

Добрата обаче е, че Земята май е намерила поетично красив начин да ликвидира човечеството преди да е прекрачило границата. 

Не казах, че новината е добра за хората, казах, че има добра новина… за Земята. 

Да погледнем за секунда нещата от гледната точка на нашата планета, от която ние сме само малка частица (най-мърлявата, но все пак – МАЛКА частица):

След като хората се държат като вируси, то тялото на приемника – планетата ни – би следвало да се опита да се отърве от нас. Така е редно. 

Досега си мислехме, че унищожението на човечеството ще е нещо гръмко, апокалиптично; че ще си идем с все цялата планета и живота на нея. Нарцистично предполагахме, че Земята и съществуването ѝ са обвързани с нашето жалко съществуване и с неговия край ще се сложи край на всичко наоколо. Само че…

… само че планетата май има други планове. И то – не е изключено това да стане, запазвайки останалия живот. 

Във вечните ледове на планетата живеят древни вируси и бактерии. Непознати на човека. Такива, за които никой няма имунитет и не знае как да се предпази. 

В свой материал за BBC Earth Джазмин Фокс-Скели ни подсеща, че няма и век откакто е открит антибиотикът, а бактериите вече са се научили да мутират и еволюират – да стават резистентни. А какво ще стане, ако се изправим срещу изцяло непознати вируси, бактерии, микроби?

Въпросът „какво ли би станало, ако се изправим срещу напълно непознат вирус, който съществува отпреди човека?“ е плашещ, защото телата ни не са „конструирани“ дори да противодействат на онова, което може да се крие във вечните ледове. 

Които се топят. И топят, и топят. И топят. 

Според еволюционния биолог Жан-Мишел Клавер, от университета в Марсилия, вируси, които са предизвиквали глобални епидемии преди хиляди, десетки хиляди или стотици хиляди години, са скрити в леда, който се топи все по-бързо. 

През 2011 г. в изследването си Борис Ревич и Марина Подолная описват топенето на ледовете в Източен Сибир и говорят именно за опасностите от плъзване на епидемии. Те се съсредоточават върху горните слоеве на ледовете, които първи ще „разкрият“ своите бактерии и вируси – онези от по-новите епохи. Учените предполагат, че смъртоносни зарази от 18 и 19 век ще се появят отново. 

Продължавайки топенето обаче, ще стигнем и до по-долните слоеве, в които се крият по-древни опасности. Напълно непознати. 

През 2005 г. учени на НАСА успяха да върнат към живот бактерии (Carnobacterium pleistocenium), замръзнали преди 32 000 години (през Плейстоцена) в Аляска. 

Две години по-късно учените успяха да възстановят и бактерии на 8 милиона години. 

Това подсещане беше нужно в случай, че си мислите: „бактериите не живеят толкова дълго… и да се разтопи ледът, те ще са загинали!“ 

Не, няма. Ще са живи. 

За по-любопитните, споменатите материали са: Fossil genes and microbes in the oldest ice on Earth (Kay D. Bidle, SangHoon Lee, David R. Marchant, and Paul G. Falkowski,PNAS August 14, 2007 104 (33) 13455-13460); и Thawing of permafrost may disturb historic cattle burial grounds in East Siberia (Boris A. Revich, Marina A. Podolnaya, Article: 8482 | Received 16 Aug 2011, Accepted 22 Oct 2011, Published online: 21 Nov 2011). 

И сега: красотата в замисъла и изпълнението на плана на планетата. 

Изцяло от човешката дейност зависи ще се спасим ли или не. Ако спрем да унищожаваме Земята, ще спре топенето и ще се спасим. Ако ли не – ще натиснем бутона за самоунищожение и ще се ликвидираме. Както казахме – досега си мислехме, че нашето ликвидиране ще е и ликвидирането на всичко наоколо – ядрена катастрофа, унищожение на озоновия слой, Трета световна или нещо подобно. 

Оказа се обаче, че можем да си идем тихо и безславно. Само ние. Защото…

И сега има (всъщност повечето, които ни „удрят“ са такива) вируси и бактерии, които засягат хората, без да засягат животните. Напълно възможно е Земята да се изчисти от хората, без да губи от флората и фауната си. Поне не много. 

И реално нещата са в нашите ръце. Природата буквално ни казва: „както искате… от вас си зависи“. 

През 1890 г. в Сибир има епидемия от едра шарка, която унищожава 40% от населението там. През 1990 г. на същото място започва провеждането на експеримент, който цели изследването на останки както на хора от последния Ледников период, така и на погребани в ледовете от края на 19 век. И… са намерили ДНК на болестотворните микроорганизми, които са избили 40% от населението на Сибир. 

От тогава нещата само се влошават, като последните години – с нечувано темпо. Ледовете се топят. И топят. И топят. 

Пръстът ни вече танцува върху бутона за самоунищожение. 

А дори не предполагахме откъде ще дойде унищожението. От всички възможни сценарии, не предвидихме този. Тихият. 

В това същото време обаче имаме едни хора, които с усмивка на уста ни казват, че Глобалното затопляне е измислица на някакви си шашави еколози, еко-терористи, тъпанари и безделници. Добре, така да бъде, казва си планетата и търпеливо ни наблюдава как натискаме копчето. 

Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския например се подиграва с Глобалното затопляне многократно. Една от най-звучните му изцепки беше в края на 2017 г., когато заяви, че в Североизточните Щати било доста студено и трябвало да се появи малко от „доброто старо Глобално затопляне“ – да ги сгрее. Същата година Тръмп оттегли САЩ от Парижкото споразумение и не пожела да дава пари за борба с климатичните промени, които за него са „измислица“. 

Същият умен и знаещ всичко Тръмп, който написа, че Луната е част от Марс, както и че през 1776 г., по време на Американската революция патриотите успели, освен с всичко останало, и с блокирането на летищата. Това осигурило успеха им. 

Същият Тръмп, който диктува до огромна степен световната политика. 

За Китай и Русия дори не си струва да се започва разговор – как и колко замърсяват планетата. Държави, чиито лидери се държат като обезумели и просто изглежда не им пука за това какво ще остане след тях.  

Те са прекалено далеч и нависоко, си казваш ти, успокоявайки се, че колкото и да ти се иска, не можеш да направиш нищо, за да промениш случващото се. Само че…

… само че ти също си част от проблема и променяйки поведението си, помагаш на всички ни да поживеем още малко в що-годе нормална среда. „Всяка минута човечеството използва по 1 млн. пластмасови шишета“. 91% от всичката пластмаса не се рециклира. Масово пластмасовите шишета се произвеждат от полиетилен терефталат, за чийто разпад в природата са нужни 400 години.

Към момента няма никакви изгледи световната употреба на пластмаса на намалее. Това означава, че тези 400 години всеки ден „започват отначало”. Изчислено е, че до 2050 г. океанът ще съдържа повече пластмаса като тегло отколкото риба.

За да ви стане още по-„оптимистично“, ето ви пример за човешка реакция: коментар на потребител, прочел в сайта ни новината, че „Всяка минута човечеството използва по 1 млн. пластмасови шишета“ и че океанът ще съдържа повече пластмаса отколкото риба.

Човекът е написал просто и ясно:

Ai stiga ste lugali dosadni mo6enici !

Оптимистично ли ви е? 
 

Последвайте канала на

Александър Томов
16716 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини