Човешката цивилизация може да изчезне към 2050 година

  • 05 юни 2019 19:17

  • 6557
  • 6
Човешката цивилизация може да изчезне към 2050 година
© Pixabay

Австралийски учени предупреждават, че ако не бъдат обуздани климатичните промени, човешката цивилизация може да изчезне към 2050 година, пише в. "Метро".

Според учени от Националния център за възстановяване на климата в Мелбърн, ако съвременното общество продължи да бъде зависимо от емисиите парникови газове, към 2050 година ще бъде премината критичната точка, след която няма връщане. Ще последва катастрофална поредица от неконтролируеми събития, които ще доведат до нашата гибел.

По думите на авторите на доклада човечеството е изправено пред най-голямата си криза, която ще се окаже много по-сложна, отколкото сме си представяли. Ако продължим да живеем по същия начин, ще настъпи екологичен колапс. С него ще дойдат болестни пандемии, горещи вълни с летален изход и накрая - атомна война.

Дори и да се постигнат целите на Парижката конференция за задържането на климатичното затопляне до 2 градуса по Целзий до края на века, положителните резултати могат да се окажат пренебрежими. Политиците продължават да хранят неоправдани надежди, тъй като нелинейните промени в глобалната околна среда неминуемо ще доведат до мащабни нелинейни събития в обществената тъкан. При този сценарий държавите ще бъдат сложени на колене пред непосилните предизвикателства и от пандемиите. Вътрешната спойка на нациите ще се пропука под тежестта на събитията - ръста на миграцията, кризата в земеделието и ограничения достъп до питейна вода. Потъването на обширни крайбрежни зони ще промени регионалната и националната идентичност на много народи.

В тази обстановка въоръжените конфликти за ресурси ще станат неизбежни, което ще събуди призрака от ядрен конфликт. Според австралийските учени съвременното общество е тотално неподготвено за предизвикателствата, свързани с климатичните промени, чукащи на нашата врата.

Последвайте канала на

БТА
6557 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2019.06.05 | 23:28

6

Природата ще се изчисти от тази гад - човека и ще се възстанови.Тя разполага с много време. Загубата й няма да е голяма. Ще има само полза.

БГ

2019.06.05 | 22:05

5

Ала Бала
Докато има ракия и Маруля, всичко е менди шкапели

NWO

2019.06.05 | 21:40

4

"Глобалното затопляне" няма почти нищо общо с човешката дейност.А и плюс това много други процеси също зачестяват като вулканична дейност земетресения и т.н.Тръмп е прав да не подписва такива глупави документи.Всички тези катаклизми се предизвикват от нещо доста по - силно от човешка дейност...

Аз

2019.06.05 | 20:42

3

Това може и да се окаже вярно, защото според последните изчисления някъде около 2050г. бялата раса ще изчезне и от тази гледна точка има логика в заглавието. Друг въпрос вече е че към средата на века населението на земята ще надхвърли 10 млрд. което би довело до куп почти нерешими проблеми относно снабдяване на населението с храна, вода и енергия.

.

2019.06.05 | 20:28

2

Много по-рано!

степан

2019.06.05 | 20:25

1

България не влиза в тази графа, имаме два варианта политиците да я затрият преди тази дата или до тогава едвали ще се почувстваме човеци та да ни подейства прогнозата .Ние сме изключение.

Добави коментар

Водещи новини