Тони Абът се закле като новия премиер на Австралия

share

Тони Абът положи днес клетва като новия премиер на Австралия 11 дни след като ръководената от него консервативна опозиция спечели съкрушителна изборна победа, предаде Асошиейтед прес.

Абът е първият от общо 42-ма лидери на изпълнителната власт, който положи клетва пред генерал-губернатора, г-жа Куентин  Брайс на церемония в правителствената сграда в Канбера. Той си навлече критики, че назначи само една жена в 19-членния си кабинет - външната министърка Джули Бишъп, посочва АП и цитира лидера на лейбъристите Крис Боуен, че сега в правителството на Афганистан има повече жени, отколкото в австралийското
правителство.

Партията на Абът победи левоцентристката Лейбъристка партия на предишния премиер Кевин Ръд на изборите на 7 септември, на които получи 90 от 150-те места в Камарата на представителите на федералния парламент, пише БТА.

Абът съобщи, че приоритетна задача ще е новата имиграционна политика и че още от днес лодките с хора, търсещи убежище в страната, ще бъдат връщани в Индонезия. В последно време се увеличи броят на желаещите да се установят в Австралия от Иран, Афганистан, Пакистан и други страни, много от които плащат по 10 хиляди долара на трафиканти на хора, които да ги отведат до Австралия от индонезийски пристанища.

Премиерът обяви и създаването на нова полиция за охрана на границите.

Друг нов момент в политиката на Тони Абът ще е отмяната на непопулярния данък, който бе наложен върху индустриалните предприятия, изпускащи в атмосферата парникови газове.

Абът планира първото му посещение в чужбина да е в Индонезия.

Водещи новини

Още новини